Вважають, що суші були створені в Японії, але це зовсім так. Історія суші сягає кількох тисяч років, і більшість людей не знає, що суші виникли з рисових полів Китаю.
Першою подобою суші була китайська страва, відома під назвою нарізусі. Ця давня їжа містила рис, що перебродив, і солону рибу — її сильно солили і ферментували задля збереження.
Що ще цікаво: під час їжі рис зазвичай викидали, а сьогодні ми навіть не можемо собі це уявити. Практично рис використовувався тільки для загортання та консервування риби.
Поширення нарезусі з Китаю в Японію відбулося у 8 столітті, і протягом наступних кількох століть страва почала змінюватися. Японці почали варити рис, а також ввели рисовий оцет, який сприяв швидшому бродінню рису. Це перші риси тих суші, які ми знаємо сьогодні.
Ми говоримо «риси», тому що тоді все було як і раніше — суші часто готували лише через відсутність будь-якого методу охолодження, і вони були напрочуд великими. Проте, якщо ми хочемо знати, коли з’явилася сьогоднішня форма, треба згадати ім’я суші-кухаря Ханая Йоехі.
Він трохи змінив традиційні суші. По-перше, він не викидав рис, а по-друге, додавав сиру рибу меншого розміру. Таким чином, він створив смачну їжу розміром, який підходить для всіх. Назва цієї страви була нігірі, і суші, які ми знаємо сьогодні, були майже готові почати завойовувати світ.
Перші суші нігірі почали поширюватися по всьому Токіо приблизно в 1920-х роках, а охолодження дозволило їм поширитися по всій Японії. І після цього суші були готові поширитися в США, а потім і по всьому світу.
Коли суші стали популярними на Заході
Вперше суші були представлені на Заході на початку 1900-х років, коли почалася японська імміграція, але тод суші користувалися популярністю лише серед невеликої частини вищого класу.
Справжня популярність суші почалася після Другої світової війни, коли Японія стала відкритою для торгівлі та бізнесу з рештою світу.
1960-ті були роками, коли все змінилося. Крім того, у Сполучених Штатах почалося соціальне зрушення, особливо помітне у зміні моди, способу життя та їжі — це була ідеальна обстановка для вибуху популярності суші.
Точний рік, коли все змінилося, був 1966. Це був рік, коли в Лос-Анджелесі відкрився невеликий суші-бар. Там подавали японські страви, такі як темпура та теріяки, а також сашимі та традиційні суші. Ресторан називався “Kawafuku”, і це був перший суші-ресторан в Америці. Це започаткувало панування суші.
У 1970-ті роки, паралельно з розширенням японського бізнесу в США, суші стали ставати все більш популярними, і західна культура дуже вплинула на їх подальший розвиток.
Для їх популярності на Заході вирішальну роль відіграла поява суші-ролу «Каліфорнія», який відкрив двері новим рецептам і ввів багато нових інгредієнтів у приготування суші.
Додавання деяких характерних американських інгредієнтів, як-от авокадо, справді допомогло людям звикнути до цієї нової екзотичної їжі. Більше того, суші-меню розширилося за рахунок поєднання таких елементів, як вершковий сир та безліч різних начинок. Так суші «американізувалися» і стали популярними в усьому світі.
Що чекає на суші в майбутньому?
Суші – традиційне японське блюдо або кулінарне мистецтво, як його називають деякі, зараз як ніколи популярне у світі. Чи триватиме це чи людям просто набридне?
Завдяки інноваціям та захоплюючим поєднанням суші із західною кухнею завжди можна спробувати нові види суші-ролів та їх комбінації. Існують сотні різних суші-ролів, які чекають на вас, і щодня створюються нові.
Ви можете піти і скуштувати прості суші, які спираються на традиційний рецепт, або ж деякі сучасні варіації, такі як, наприклад, суші-буріто. Що стосується майбутнього — навіть якщо ви ніколи не куштували суші або думаєте, що вони вам можуть не сподобатися, сумнівно, що ви не знайдете для себе суші-рол. Майбутнє суші тільки починається, і ми з нетерпінням чекаємо на нові експерименти, які дозволять створювати нові страви з використанням традиційних і сучасних інгредієнтів.
Де замовити суші на Сихові у Львові
Якщо після прочитаного вам закортіло поїсти суші, то ми вас чудово розуміємо. Якщо ви знаходитеся у Львові, спробуйте замовити суші в ресторані на Сихові: суші-бар “Банзай” знаходиться в центрі Львова і пропонує як доставку на дім, так і столик в самому закладі. Тут подають як різноманітні роли, так і безліч інших азіатських страв: пікантна телятина, пад тай, рибні нагетси, смажений тофу, курка теріякі, крильця в соусі, креветки. Вибрати точно буде з чого!